Kolposkopi
Kolposkopi ; rahim ağzı, vajen ve vulvanın bir ışıklı alet yardımıyla 4 ila 40 kadar büyütme yapılarak yakından inceleme yapılmasının adıdır. Bu işlemin yapıldığı aletin adına da kolposkop denilir.
Kolposkopi Kimlere Yapılır?
1) Smear testi sonucunda anormal hücrelerin varlığında , bunun nedenini ortaya koymak için kolposkopi yapılmalıdır.
Anormal smear sonuçları nelerdir ? ASCUS, ASC-H, LGSIL, HGSIL, HPV pozitifliği , normal olamayan smear sonuçlarıdır. Bu hastaların hepsine kolposkopi yapılmalıdır.
2) Jinekolojik muayene sırasında anormal bir durum gözlendiğinde kolposkopik inceleme eşliğinde biyopsi yapılmalıdır.
Kolposkopik inceleme; çıplak gözle net olarak gözlenemeyen küçük patolojiler ve kanser öncüsü lezyonlar net olarak incelenebilmesine olanak sağlar.
Smear testi toplum taramaları için uygun bir testtir. Ekonomiktir ve herhangi bir sağlık personeli tarafından kolaylıkla uygulanabilir.
Smear testi ve HPV testi ; bir tarama testidir.Servikal kanser ( rahim ağzı kanseri ) ve kanser öncüsü lezyonların tanısında hala en ucuz ve en etkili tarama testidir. Smear testi bir tarama testidir, tanı testi değildir. Smear testi anormal çıkan hastaların kesin tanısı için kolposkop eşliğinde rahim ağzından biyopsi alınması gerekmektedir (Altın standart).
Kolposkopi Nasıl Yapılır?
Kolposkopi işlemi ağrısız bir işlem olduğundan hastaların genel anestezi ile uyutulmasına gerek yoktur.
Eğer kolposkopinin ardından biyopsi örneği alınırsa hafif kasık ağrısı veya kramp hissedilmesi olabilir. Kolposkopiden 24 saat önce vajinal ilaçlar ve ya vajinal tampon uygulanmamalıdır, cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.
Kolposkopi sonrası 2-3 gün kadar lekelenme tarzı kanama ve ya koyu renkli vajinal akıntı geliyor yaşanması olağan bir durumdur. İşlem sonrası vajinal en az 1 hafta cinsel ilişkide bulunulmamalı ve vajinal tampon kullanılmamalıdır.
Alınan biyopsilerin patolojik inceleme sonucunda anormal bulgular çıkan hastalar; konizasyon ve ya LEEP adı verilen operasyonlarla tedavi edilebileceği gibi, smear testi ile periodik olarak takipte edilebilirler.
HPV Normal Doğuma Engel mi ?
Aktif HPV enfeksiyonu olan gebelerde normal doğum sırasında; bebeğin ağız florasına, ordanda gırtlaktaki ses tellerine HPV nin bulaşma ihtimali vardır. Fakat bulaşma oranı çok düşüktür. Bu da bebeklerde ve çocuklarda nadir görülen laringeal papillomatozus denilen bir hastalığa yol açabilir. Laringeal papillomatozus üst solunum yollarında oluşan; ses kısıklığı ve hava yolu tıkanıklığına yol açabilen, siğilimsi oluşumların neden olduğu bir hastalıktır.